29 Haziran 2016 Çarşamba

Dizi Önerisi: Fresh Off the Boat

Aslında dün olanlardan sonra bir şey yazmak mantıklı mı bilmiyorum. Çok da sinirliyim. Şu yaşadığımız ülkeye bakın. Son bir yılda olan olayları düşünüyorum da ülkece sabır konusunda ihtisas yaptık sanırım. İşte bu noktada yazayım dedim. Belki gerçekten dünyadan bir nebze uzaklaşabiliriz. Bu da bir şeydir, değil mi?


Fresh Off the Boat
2015 çıkışlı ABC yapımı bir komedi dizisi Fresh Off the Boat. ABC'nin saçma sapan yayın politikalarına kurban gitmez diye umut ediyorum. Çünkü gerçekten eğlenceli bir dizi. Üstelik baya tuttu da. Başrolleri Koreli Randall Park ve Tayvan kökenli Constance Wu paylaşıyor.

Eddie Huang'ın Fresh Off the Boat: A Memoir isimli kitabından uyarlama olan dizi Asya kökenli bir ailenin 'American Dream'i yaşama çabasını anlatmakta. Biraz daha spesifik olacak olursam, bir Çin mahallesinde yaşayan Huang ailesi bir restoranı yeniden dizayn ederek işletme sahibi olmuştur ve bunun üzerine Orlando'ya taşınacaktır. Tabii ki bu noktada uyum sorunu baş gösterir.  

Huang ailesi beş kişiden oluşmaktadır: Eddie, Evan, Emery isimli üç kardeş, Louis ve Jessica isimli ebeveynler ve bir de babaanne Huang var. Tabii arada Jessica'nın ailesi de gözükmüyor değil. 


Dizi en büyük çocuk Eddie'nin üzerinden ilerlemekte ve 90'larda geçiyor. Ve 90'lara ait pek çok şeyi görebiliyorsunuz, sadece lafta bırakmamışlar. Tabii Eddie'nin üzerinden ilerlediğini söylesem de açıkçası ben diğer karakterlere daha çok gülüyorum. Bu arada karakterler epey karikatürize edilmiş. Sarışın aptal Amerikan kadınları görebileceğiniz gibi Jessica'yı da peçete hesabı bile yapan bir Asyalı olarak görüyorsunuz. 

İyi bir komedi yani. Karakterleri ve durumları ti'ye alırken eleştiri de yapıyor bir bakıma. Misal Louis'i görüyoruz, Amerika şöyle iyi böyle iyi aman yarabbi iyiki buradayız diye takılırken Jessica çocukların Asya kültüründen kopmasına da izin vermiyor. Böyle deyince kafanızda klasik bir Asyalı belirmesin, Jessica kapitalist sistemde kendine iyi bir iş yaratmış da bir kadın aynı zamanda. 


Sonuç olarak alt metinlerinde hem doğuyu hem batıyı eleştiren gayet güzel bir dizi. Böyle dediğime bakmayın izlemesi öyle ağır, her sahnesi düşündüren bir dizi değil. İzlemeye başladığınız zamanda su gibi akacak bir komedi.

Şu sıcak yaz aylarında ve ülkenin iyice karıştığı günlerde iyi bir nefes olarak görüyorum. İzleyelim ve umalım da, ABC diziyi yayından kaldırmasın. Malum 'Samantha Who?' gibi başarılı bir diziyi hiç etmişliği var.

Esenlikle kalın.

Share:

2 yorum:

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^